Üyelik Girişi-Sign Up
Site Haritası-Sitemap
Takvim-Calendar

Anasayfa-Homepage


     FLOTASYON SELLÜLLERİ / FLOTATİON CELLS

   
        Detaylar
 
 
Detaylar

Order

Dimension

 

Capacity

Ton/Hours

Power

KW

Property

1

1000X1000

0,100-0,200

5,5

Ore enrichment with flotation

2

1250X1250

0,200-0,300

5,5

,,

3

1500X1500

0,300-1

7,5

,,

Flotasyon hücreleri teknik özellikler:
Flotasyon hücrelerinin iç yüzeyleri ve asitik ortamda kalan tüm yüzeyler aşınma ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı poliüretan alaşımlı özel madde kaplamalıdır.
çark ve difizör aksamı isteğe bağlı olarak poliüretan veya kauçuk malzemeden imal edilmiştir. Makinanın fener mili başlığı çelik dökümden imal edilmiştir.

Flotasyon
 
Flotasyon veya yüzdürme yöntemi üretilecek cevherin su sevme(hidrofil) ve su sevmeme(hidrofobik) özelliklerini kullanarak  sıvı içerisinde kabarcık oluşturarak,suda yüzmesi veya batması ile diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir

     Genelde sülfürlü cevherlerin ayrıştırılmasında kullanılır.Dünyada flotasyon bakır,kurşun ve çiko cevherlerinin zenginleştirme yöntemlerinden biridir.Örnek:porfirik bakır cevherlerinde(hem oksitli hem sülfürlü)flotasyon ile oksitli ve sülfürlü olarak ayırmak mümkündür.

Yüzdürme işlemi sadece suyla yapılamadığından flotasyon için malzeme içine reaktifler eklenir.Bunlar sırası ile pH ayarlayıcı,bastırıcı,canlandırıcı,toplayıcı(kollektör), ve köpürtücüdür.bu zenginleştirme yöntemi gravite ile yapılamayan zenginleştirme  için uygulanır.Madencilik sektöründe önemli bir zenginleştirme yöntemidir.                                                                                                                

Flotasyon ile zenginleştirmede verimli bir proses için tane iriliğinin en fazla 45 mesh olması gerekmektedir.

a).Cevherdeki minerallerden birisi havaya karşı yüzey gerilime sahip olmalıdır. b).Hidrofob mineraller hava kabarcıklarıyla taşınabilmelidir.  c).Flotasyon sıvısı,yüzey gerilimi aktif yapan maddeler içermelidir.

Hidrofob ve Hidrofil

Hidrofob ve Hidrofil tanımları,flotasyon için en önemli özelliktir.Flotasyonda kolay yüzen taneciklere hidrofob(su sevmeyen)denir.Eğer mineral taneciği hidrofob değilse yinede yüzdürülmek isteniyorsa yüzey kimyasının reaktiflerle değiştirilmesi gerekir.Bu taneciklerin yüzmesinin sebebi;yüzey kimyasının doğal özelliği sayesinde,hava kabarcıklarına kolayca tutunması ve yüzeye çıkmasıdır.Bu da tanecik ile kabarcık arasında adhezyon kuvvetinden kaynaklanır.hidrofil özellikteki minerallerde ise; hava ile tanecik arasındaki adhezyon kuvveti çok düşük olduğundan veya hiç olmadığından tanecik kabarcığa tutunamamaktadır ve sonuç olarak batmaktadır.

Flotasyon reaktifleri : a) Toplayıcılar, b)Düzenleyiciler, c)pH düzenleyiciler, d) Aktifleştiriciler, e)Bastırıcılar, f) Koruyucular, g)Kuvvetlendiriciler, h)Köpürtücüler.

Toplayıcılar(kollektörler):

Kollektörlerin esas görevi minerali hidrofob yapmaktır,iki grupta toplanabilirler:a)Anyon Aktif Grubu  b)Katyon Aktif Grubu

temel olarak;anyon aktif grubu sülfür flotasyonunda, katyon aktif grubu ise oksit flotasyonunda kullanılır.

Ksantatlar(Xanthates):      ksantatlar genelde sülfürlü minerallerin flotasyonunda kullanılır.ksantatlar asidik ortamda hidrolize olurlar ve bu nedenle alkali ortamda etkili olurlar.Ticari isimleri:KEX,NaEX,NaPX,KAX

Ditiofosfatlar(Dithiophospates):      Ksantatların kullanıldığı cevher tiplerinde tercih edilir.Bu toplayıcı ksantatlarla beraber kullanılırsa flotasyon veriminde artış sağlanabilir.ksantatların aksine asidik ortamda kullanılabilirler.

Yağ Asitleri:         Endüstriyel hammaddelerin (metalik olmayan)flotasyonunda kullanılır.

Düzenleyiciler

pH Düzenleyiciler:     Flotasyon ortamının pH ını değiştirmek amacıyla kullanılır.Minerallerin yüzdürülüp batırılmasında pH önemli bir değişken olduğundan,flotasyon işlemi boyunca kontrol edilmeli ve düzenlenmelidir. pH ı düşürmek için genellikle sülfürik asit,yükseltmede ise sodyum hidroksit tercih edilmelidir.

Aktifleştiriciler:     Bazı durumlarda kollektörler mineral taneciklerinin yüzeyini değiştirmek için yeterli olmaz.Bu gibi durumlarda,mineral kazanım verimini artırmak için aktifleştirici kullanılır.

Bastırıcılar(Pasifleştiriciler):  Bu tür reaktifler  belli minerallerin yüzey kimyasını değiştirmek için kullanılır. en önemli pasifleştiricilerden bir tanesi siyanürdür.

Canlandırıcılar:     Belli bir süre için pasifleşmiş bir minerali yeniden kazanmak için kullanılır. Aktifleştiricilere göre daha zayıftırlar.

Köpürtücüler:       Flotastonda temel olan köpük,sadece su ile elde edilmemektedir.Köpük için köpürtücüler kullanılması şarttır.Esas görevleri yüzey gerilimini azaltmaktır.Bu şekilde oluşan kabarcıklar bozulmadan, istenilen tanecikleri yukarı taşyacak ve birikecektir. En önemli köpürtücülerden bir tanesi çam yağıdır.

 

 
 
Döviz Bilgileri-Exchange
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu-Weather
Saat-Clock